Traperska Sobota - Kuchnia obozowa

Wyrwij się z pośpiechu codzienności i spędź wyjątkowy czas ze swoim dzieckiem.
Wiedza i umiejętności, które nabędziecie podczas zajęć, niegdyś powszechne, a obecnie przez większość zapomniane
być może w przyszłości uratują wam życie.
Jest to również okazja do przygotowania się do zawodów traperskich, które zorganizujemy w pierwszy weekend wiosny...
Najlepsze relacje budujemy podczas wspólnego działania!

Seria 5 zajęć obejmuje:
1. 19.10.2019 - Budowa obozowiska
2. 23.11.2019 - Uzdatnianie wody i rybołówstwo
3. 14.12.2019 - Sztuka niecenia ognia
4. 18.01.2020 - Kuchnia obozowa
5. 22.02.2020 - Terenoznawstwo i tropienie

Często niedocenianą umiejętnością na leśnym szlaku jest sztuka kulinarna. Nic tak nie poprawia morale jak smaczny posiłek. Niestety, często młodzi adepci leśnego obozowania oglądają wręcz komiczne przedstawienia - w kociołku lądują źle dobrane składniki, na dodatek pod wpływem zbyt ostrego ognia po chwili się przypalają. W panice - podczas spektakularnego lotu z niestabilnej kuchni - chwycony zostaje za gorącą rączkę kociołek… i wszystko ląduje na ziemi, a młody adept przez kolejne dni leczy oparzenia. Podczas tych zajęć nauczymy się budować konstrukcje do zawieszania naszych naczyń, a także palić odpowiedni typ ogniska i dobierać do niego drewno. Poznamy także przepisy na smaczne i pożywne leśne dania. Oczywiście - nie zabraknie prezentacji metod przyrządzania posiłków bez użycia naczyń.

Zajęcia poprowadzi Tomasz Paterski, zawodowy traper, przewodnik oraz instruktor sztuki leśnego obozowania. Więcej informacji o Instruktorze - www.lesnerzemioslo.com
Organizator: www.dzikakrew.pl - niebanalna rodzinna integracja, łącząca kontakt z naturą, sport i intelekt.

Koszt jednych zajęć dla rodzica z dzieckiem wynosi 50zł.
Jak przygotować się do zajęć, dowiesz się z regulaminu.

Wyświetleń: 265

Komunikat. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. [x] __ZAMKNIJ